amiről írni kell

A nagy konceptuális művészeti átverés

2015/09/22. - írta: martonHUN

Már régóta terveztem, hogy a mai úgynevezett konceptuális "művészetről" (ide most óriási idézőjeleket tessék képzelni) és egyéb állatfajtákról kritikát fogok írni.

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik." (Immanuel Kant)

"Ha mindent szabad, művész és közönség egyaránt unatkozni fog." (Henry Moore)

Bevallom, némileg "bunkó" vagyok a konceptuális művészethez. Nem igazán tudom megérteni, hogy mi alapján működik. Csak néhány példa: Martin Creed angol művész elnyerte a Turner-díjat The Lights Going On and Off (Ki-bekapcsolódó fények) című alkotásáért, melynek lényege: egy teremben fel-le kapcsolódik egy csillár.

Művészet, bazmeg.

Meg ott van Damien Hirst híres cápája. Feldarabolt cápatetem formadelhidben, három tárlóra felbontva. Címe: A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában.

 

 

A mandiner blog egyik cikke az alábbi részleteket közli:

"Damien Hirst, a világhírű kortárs brit művész alkotása: a halat az ausztrál partoknál fogták ki; Hirst 6000 fontért megvette a tetemet (nem saját pénzből, Charles Saatchi műkereskedő állja a cechet); a cápát formaldehidbe tette és odaírta mellé címnek: A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában. London egyik fontos műgyűjtő-műkereskedője már 50 ezer fontért vásárolta meg a cápadögöt, amit másfél évtizeddel később már 12 millió dollárért tudott eladni. Hirst cápája ma a New York-i Modern Művészetek Múzeumában van kiállítva. Hogy lehetséges mindez? – kérdezheti az egyszeri olvasó, aki nem jártas ebben a különös, modern kulturális dzsungelben. Martos a lehető legtöbb szempontból igyekszik megválaszolni ezt a kérdést: művészek, alkotások, kereskedők, országok, városok, évszámok, pénzösszegek áradata zúdul az olvasóra, aki a szerzővel együtt keresheti a törvényszerűségeket e kiszámíthatatlannak tűnő szubkultúrában." 

Akkor én meg eladom a nagy büdös semmit.

Kiállok az utcára kis standdal. Közlöm: a semmi eladó. Azt hiszem, Amerikában bejönne az ilyesmi. S majd internetes árveréseken kínálják majd ezt a felértékelt semmit, és lesz olyan hülye, aki egyszer csak 5000 dollárt fog érte fizetni, végül a New York-i Museum of Modern Artba kerül majd. A Nagy Büdös Semmi, egy terem kellős közepén.

Bár azt hiszem, nem igazán tudnék utána tükörbe nézni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://velemeny-m.blog.hu/api/trackback/id/tr717807778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása